Kamilla

German chamomile - קמומיל כחולLatin név: Matricaria recutita

Egyéb elnevezései: orvosi székfű, Szent-Iván pipitér, nemes pipitér, pipitér, anyafű, szikfű, szüzekanyja, bubulyka, katóka, pipiske, teafű, anyaméhfű, piperefű

Család: fészkesek (Asteraceae)

Származás: Egész Európában, valamint Ázsia mérsékelt égövi terültein is megtalálható növény.

Vitamin és ásványianyag tartalom: illóolaj (bisabolol), flavonoidok, kumarin.

Gyógyhatás: tisztítja a légutakat, nyugtató, gyulladáscsökkentő. A megfázás egyik legismertebb népi gyógyszere.

A virág felhasználása: Leginkább gyógynövényként használjuk, teaként, gőzöléshez,  fürdőhöz. Friss virágát édességek, sütemények díszítőjeként tudom leginkább elképzelni. Gasztronómiai felhasznállása mellett kozmetikai szerekben is előszeretettel alkalmazzák nyugtató, gyulladáscsökkentő hatása miatt.

Érdekesség: A kamilla elnevezése a görög χαμαίμηλον (kamaimélon) szóból származik, jelentése földi alma. (χαμαί kamai: a földön, μηλον mélon: alma). Az alma elnevezést a gyümölcshöz hasonló illata miatt kapta.
Figyelmeztetés: korábban sokat használták gyulladt, fáradt szemre borogatásként, lemosóként, mivel azonban allergiát, így önmagában is kötőhártya-gyulladást okozhat ilyen alkalmazása már nem javasolt, mert többet árthat, mint használ.
Allergiás tünetei elsősorban a kiütések és a szem begyulladása, de ritkán hányingert és hányást is okozhat, ezért fogyasztása előtt mindenképp bizonyosodjunk meg arról, hogy nem vagyunk-e allergiásak rá!

Forrás: wikipedia – Matricaria recutita english
wikipedia Matricaria recutita magyar

Creative Commons License photo credit: Eran Finkle – ערן פינקל

Büdöske

büdöskeLatin név: Tagetes spp

Egyéb elnevezései: borsola, bársonyvirág, büdös rózsa

Család: Fészkesek (Asteraceae)

Származás: Amerika melegebb részeiről származik, de kerti virágként a világ nagy részén elterjedt. Európába kb. a 16. században került.
Gyógyhatás: nincs adat, de gyógyteákban használják

A virág felhasználása: Teába, salátába, köretekhez díszítésként. Szirmait összevágva keverhetjük rizshez, vagy lisztbe, de levesekhez is ajánlják, mivel a sáfrány helyettesíthető vele.

Érdekesség: A 18. század környékén erős szaga miatt közönségesnek és mérgezőnek gondolták.

Büdöske – wikipedia
Kép: The County Clerk

Búzavirág

kék búzavirágLatin név: Centaurea cyanus

Egyéb elnevezései:
Kék búzavirág, angol nyelvterületen kukoricavirágnak (cornflower), Agglegénygombnak (Bachelor’s button) is hívják.

Család
: Fészkesek (Asteraceae)

Származás
: Dél-Európa, ma már szinte az egész világon megtalálható

Vitamin és ásványianyag tartalom
: keserűanyag (knicin), festékanyag (cianin és pelargonin), szaponin, cserző- és nyálkaanyag, ásványi anyagok (mangán, kálium)

Gyógyhatás
: vizelethajtó, gyulladásgátló, epehajtó, fertőzések ellen hatásos.

A virág felhasználása
: Természetes ételszínezékként ismert. Elsősorban díszítésre használják, forrázata gyógynövényekkel keverve gyógyhatású (pl a fenn említett epebántalmakra, vizelethajtásra és salaktalanításra.), Kiváló kötőhártya gyulladásra borogatásként, vagy szemcseppnek elkészítve.
Szárított virágát teakeverékekhez is adják, a leghíresebb a Twinnings Lady Gray keverékében.

Figyelmeztetés
: Tiszta forrázatát csak külsőleg használjuk, fogyasztani csak más növényekkel keverve szabad!

Érdekesség
: Az angolok azért hívják kukoricavirágnak, mert a kukoricatáblák között nőtt.
Észtország, valamint az egyik észt, finn valamint svéd politikai párt szimbóluma is.
A fiatal férfiak ha búzavirágot viseltek, azt jelezték, szerelmesek. Ha a virág túl hamar elnyílt/elhervadt, annak a jele volt, hogy ez a szerelem viszonzatlan.

Felhasznált források: