Hol kapható ehető virág?

Először is, elnézést, hogy ilyen sokáig váratott magára ez a bejegyzés, és azért is, mert nem oly teljes, mint szerettem volna.
Ennek ellenére remélem hogy hasznosnak találjátok.
Nem tudom, kiben mennyire merült már föl, hogy amellett, hogy olvasgat arról, milyen virágok ehetőek, neki is veselkedjen kipróbálni.
Mert bizony,még az egyszerűbb virágok beszerzése is problémás, ha az ember nem tudja a saját kertjében, erkélyén nevelgetni.
Ahogy írtam, virágárusoktól szigorúan tilos étkezési célokra vásárolni, mivel különfélevegyszerekkel kezelik őket. Zöldségesnél talán a tökvirágot leszámítva pedig esélytelen ilyesmit találni.
A tavasszal beletúrtam hát magam a témakörbe, megkerestem jópár céget, embert, akik úgy gondoltam, segíteni tudnak, és most összegezném a tapasztalataimat.


Borretsch Borago officinalis 080914 024Tény, hogy kicsit techie módon közelítettem meg a kérdést, mindenkivel e-mailben próbáltam kommunikálni.
Az egyértelműen első hely, ahol próbálkoztam, az Pillár József szentesi kertészete volt. Ők kifejezetten ehető virágok termesztésével és forgalmazásával foglalkoznak, a honlapjuk szerint nem csak éttermeknek.
Első levelemre nem reagáltak, ezután a megújult és egy fokkal több információt tartalmazó honlapjuk e-mail formján keresztül írtam. Olyasmi után érdeklődtem, hogy van-e rendelési limit, mennyi a szállítási és csomagolási költség, valamint hogy elérhető-e valahol viráglista, mert csak 45 képet tettek fel, aláírás nélkül. Tehát rendelés előtt próbáltam tájékozódni, ami mellett megjegyeztem, hogy én írom ezt a blogot.
Sajnos csak egy rövid és goromba levél jött válaszként, miszerint az ehető virágok az ő szabadalmuk alatt állnak, és nézzek szét a honlapjukon, nehogy jogi problémáim legyenek.
Ekkor udvariasan válaszoltam, újra feltéve a kérdéseim, kidomborítva, hogy rendelni szeretnék tőlük, de ehhez szükségem van pontos információkra.
Mai napig (több mint egy hónapja volt) nem jött válasz… Persze felhívhatnám őket, de bevallom, attól az egy levéltől rossz szájízem lett. Reméltem, hogy tudok alternatívát találni.
A másik hely, ahova írtam, az a Babakert volt. Ők gyorsan, és nagyon kedvesen válaszoltak.
Ehető virágokkal csak kiegészítésként foglalkoznak, a fő profiljuk a saláták és minizöldségek. Ennek ellenére szezonban kapható náluk borágó, árvácska, cukkinivirág, sarkantyúvirág. Kísérleti jelleggel idén próbálkoznak a snidling virágával is.
600 ft+ÁFA egy tálca virág (egy tálca 35 vagy 50 virágos lehet, sajnos az nem derült ki, a 600 ft melyikre vonatkozik).
Telephelyük a VI. kerületben, a Szív utca 32 szám alatt található. Ha csak virágokat szeretnénk, fel kell keresni őket, de ha egy kiló felett rendelünk más zöldséget, akkor házhozszállítást is kérhetünk, kedden és pénteken szállítanak, és előtte estig kell leadni a rendelésünk.
Még nem jutottam odáig, hogy valóban rendeljek is, de szeretnék majd, még azelőtt, hogy kifutnánk a szezonból :)
E mellett még annyit tudok, hogy a Nagycsarnokban i nagyritkán lehet találkozni ehető virágokkal.

Remélem tudtam segíteni, ha esetleg tud valaki még helyet, ahol lehet rendelni, vagy vannak pontosabb értesülései a szentesi kertészetről, kérem ossza meg velem!

Creative Commons License photo credit: juergen.mangelsdorf

20 thoughts on “Hol kapható ehető virág?

 1. Mindenképp segítség, ezt nagyoon jó tudni, rég szeretnék megcsinálni egy Jamie Oliver féle töltött cukkinivirágot, de nem akartam a kert cukkinijeinket megpusztítani :)

 2. Szerencsésebb lett volna ha a honlapunkat alaposabban át nézi és utána mond véleményt rólunk .A fejlesztés saját pénzből történik még az ön kedvéért sem fogunk az ön erőszakos fellépésére nem publikus információkat adni.Ön írogassa csak a blogját csak aki a fél életét , pénzét erre áldozza , fejleszti azt ne sértegesse az interneten.
  Pillár József cég vez.

 3. Kedves Pillár József!
  alaposan átnéztem a honlapjukat.
  Többször megkerestem Önöket, egyszer sem gondolom, hogy erőszakos lettem volna.
  Ha közlik velem, hogy az információk, amik után érdeklődöm, nem publikusak, akkor elfogadom, és ezt írom meg.
  Ehelyett vagy válaszra sem méltattak, vagy csak egy kétsoros lényegében fenyegetőző levelet kaptam.
  Azt hiszem, egyszer sem sértegettem Önöket.
  Mindenesetre engem most megerősített abbéli döntésemben, hogy nem akarok Önöknél, Önöktől vásárolni.
  Bár minden bizonnyal nincs szükségük egy olyan ehető virágok után érdeklődő háziasszonyka pénzére, mint én vagyok.

 4. véletlen tévedtem erre az oldalra, az életkorom és élettapasztalatom alapján semmiképpen nem a tini kategóriába sorolom magamat, hisz a 30-at maholnap átlépem. De ez a -bocsánat a kifejezésért- paraszt hozzászólás amit írt a “cég vez.” az botrányos. Kezdjük ott, hogy régen valaha még tanították, hogy az eladó van a vevőért, és nem fordítva. Senkit sem érdekel, hogy fél életét rászánta (ilyen mentalitással dicséretes mondjuk hogy idáig jutott), az lenne a fontos, hogy ha érdeklődnek a szolgáltatás iránt, akkor ha legalább az oldalukon nem találhatóak meg azok a válaszok amikre szüksége lehet a vásárlónak (nem gond az, senki sem lehet tökéletes) akkor legalább ha szépen érdeklődnek, akkor egy normáslis kedves választ kapjon az ember. Ön se szívesen megy olyan helyre vásárolni, ahol hiába adnak szép kenyeret, de bunkó az eladó.

 5. Veszek a héten ehető virágot, valamiért nem Pillár Úr cégétől xD

 6. Tisztelt háziasszony!
  Tudomásom szerint blogot akar írni az ehető virágokrol mi nem gátoljuk meg a szándékában de az elmúlt 21-évben még mindenki vásárolhatott tőllünk aki akart.
  Nekünk dolgoznunk kell , önnek úgy látszik túl sok ideje van az interneten sértegetni embereket. Jobban teszi ha ezek után a saját dolgával foglalkozik nem velünk.

 7. Tisztelt Pillár József,
  Tudja, el lehet utasítani valakit udvariasan is.
  Elsőre az ehető virágok téma felvillanyozott, de az biztos, hogy olyan helyről nem veszek, ahol leordítják az érdeklődőket.. Hát honnan tudjam én, hogy a listában lévő ilyen-olyan mentavirágok mire jók?

  Akadnak más oldalak, és terjesztők, ők akkor vagy a szabadalom ellenére árulják, vagy önökhöz tartoznak, vagy nem is arra vonatkozik a szabadalom, amire utalt. Elvégre fűszernövényeket, virágokat régen is ettek az emberek.

 8. Sajnos nekünk is rossz élményekkel volt teljes a legutóbbi megrendelésünk pillár úréktól.
  Szerda déli bemutatóra hétfőn délután rendeltünk virágot, de Pillárék nem küldték el nekünk futárral, ahogy szokás és máskor megtették, hanem maguk szállították fel Pestre a rendezvényre, mivel ők is pinto oda tartottak. Elkéstek a bemutatóról, szóval virágot nem tudtunk mutatni…a virágot , vagy legalább a telefont, hogy elnézést, azóta is várjuk.
  Ma, rossz élményünk ellenére újabb rendelést szerettem volna leadni, de Pillár úr sértő modorban, káromkodásokkal tarkítva mondandóját, visszautasította a rendelést, mert szerinte mi “nem vettük át’ a virágot. Nos, mi nem találkoztunk a bemutató napján, és azóta sem vele, ezt bizton állíthatom, mert cégünk összesen 2 emberből áll (és ha megérkezett volna a virág, nyilván késve is átvettük volna, hogy a következő napi eseményen felhasználjuk), nem stílusunk a nem átvevés…valószínűleg a rendezvény helyszínén valaki idegen utasította vissza a nem neki szánt szállítmányt. Amikor ezt szerettem volna elmondani neki, még bántóbb stílusban utasított rendre, és esküdözött, hogy ilyen “bandával” ő nem dolgozik. Kedves Pillár úr, mi az önök hatalmas bakija után (nem létező virágokat mutattunk be a bemutatón) is szívesen rendeltünk volna virágokat öntől, de sajnos most már nincsen kedvünk!

 9. Szia! Először is én személy szerint nagyon megörültem amikor rátaláltam a blogodra,mert kertészmérnök hallgató vagyok és egy tárgyamhoz épp választható vizsgaanyagnak az ehető virágokat választottam,-főként azért is mert apukám séf,így úgy gondoltam, nem lesz nehéz dolgom- így egy kicsit a sok kutatás mellett megkönnyíted a helyzetem. Pillár úr munkásságáról nagyon sok mindent találtam,de ezen sorok olvasata után nem biztos,hogy nagyon részletezni fogom az Ő érdemeit. Egy ilyen jellegű blog nem hiszem,hogy más szidásáról szólna(bár vannak ilyenek is sajnos)és számomra érhetetlen,hogy miként lehet így hozzáállni ehhez az egészhez. Mint tudjuk a negatív kritika gyorsabban terjed,s ma már amikor mindenhol elvárják a tanulmányaink során,hogy az ember rendelkezzen számítógéppel és internettel,nem tartom okos dolognak az ilyen fajta válaszreakciókat. Csak nem titkol valamit az úriember? Mindenesetre köszönöm a könyvek meleltt az innen való felkészülést is. SzaMóca

 10. Tisztelt Vackor!
  Mivel ön sötétben bújkál név és cím nélkül hazudozásokra, mocskolódásokra nem reagálunk.
  Pillár József

 11. Tisztelt Pillár József!

  Vackorra mégis reagált :P

  Szeretném, ha rá tudna mutatni, hol mocskolódott Vackor és miben hazudott? Az itt olvasottakra hivatkozott, amit feljebb itt olvashatunk mindannyian. Az, hogy ez elvette az ő kedvét az ön érdemeinek kiemelésétől? Hát ne csodálkozzon.

  Továbbra is kérdezem:

  Akadnak más oldalak, és terjesztők, ők akkor vagy a szabadalom ellenére árulják, vagy önökhöz tartoznak, vagy nem is arra vonatkozik a szabadalom, amire utalt. Elvégre fűszernövényeket, virágokat régen is ettek az emberek.

  Üdv: KekPafrany

 12. Érdekelt, hogy lehet növényeket szabadalmaztatni, ezért megnéztem a honlapjukra feltett pdf-et. Természetesen nem lehet, a logójuk van szabadalmaztatva. Viszont Pillár József nevét egy életre megjegyeztem. Ő az a kereskedő, akit messzire kerülni kell.

 13. Kedves Mindenki!
  Jó sok hozzászólástelolvastam most, mondhatni mindenkiét. Igazat adok mindenkinek, akit sért Pillár József hozzáállása. Szerintem sem lehet ilyen agresszív magatartást tanúsítani. Egyébként a megkeseredett emberek, akik valamiért boldogtalanok, nem tudnak kiteljesedni, azok ilyen agresszívek. Például az utakon is vezetés közben. Vagy vásárlás során is megfigyelhető.
  Sajnos lehet, hogy az ilyen embert SAJNÁLNUNK kell!!!

 14. Kéne néhány növény jellemzése, és a neve. Sajna az ehetoviragok.hu n nincsenek sok nevek.

 15. Üdvözlök mindenkit!
  Véletlenül keveredtem erre, de az előzményeket olvasva nem tudtam nem reagálni.
  Cégünk egy nonprofit tevékenységben feladatául tűzte ki, hogy világossá tegye a termelők számára az online értékesítés, valamint az internet fontosságát, marketing szempontból is.
  Az internet segítségével könnyebben eléri a fogyasztó a termelőt vagy a termék előállítót. Ennek vannak jó és rossz oldalai. A kis- és nagykereskedelem jelenléte megkíméli a termelőt attól, hogy folyamatosan kapcsolatot ápoljon a kedves, kíváncsi tájékozódni vágyó és néha még vásárolni is szándékozó fogyasztójával.
  Teljes mértékben meg tudom érteni a Pillár urat, de sajnos nem az a megoldás a problémára, hogy elhajtom a vevőt, hisz az antireklám avagy a rosszhír sokkal gyorsabb és ragályosabb, mint a jó.
  A termelő akkor tud odafigyelni a termékére, ha van ideje a növénnyel-, annak növényvédelmével-, igényeinek megfelelő környezet kialakításával-, a saját gazdasága költségvetésével, stb. foglalkoznia.
  Valamint annak is igaza van, akit mindez nem érdekel, hiszen a másik felet sem érdeki honnan teremti elő a rávalót.
  A bologerek olyan önszorgalmú szervek, akik a lakosság fogyasztását is befolyásolják. Legtöbbször a munkájukból adódóan egésznap a net előtt lévő személyek. Ebben a formában is kommunikálnak egymással. Fórumokon véleménynyilvánításhoz nem szükséges személyes ismertség, de mégis jelentős szerepe van a fejlesztésekben.
  A kritikát sajnos még ma is nehezen kezeljük, pedig ha építő szándékkal szánják azt, akkor talán el kellene gondolkodni, hogy valamit másképpen kellene tenni.
  Köszönettel: Varga Edit
  u.i: Gratulálok a blog-hoz (ha ön vagy hasonló kaliberű egyén kezelné a Pillár úr honlapjának frissítéseit biztosan eredményes együttműködés lenne mindkettejük számára)

 16. Kedves Judit!
  Teljesen egyetértek, és örülök, hogy vannak ilyen szervezetek, sajnos nagyon ráfér az itthoniakra.
  A gratulációt pedig köszönöm.
  Nem csak, mint ehető virágokért rajongó blogger fájt és zavart ez az egész.
  A munkám arról szól, hogyan tegyem az általam kezelt oldalakat könnyebben megtalálhatóbbá és kezelhetőbbé, hogy még profitábilisabbak legyenek, így a szakmailag is látom, mennyivel több mindent ki lehetett volna hozni ebből az egészből.
  Azért remélem, hogy van fény az alagút végén, és az Ön kommentje is ezt tűnik megerősíteni :)

 17. Ehető virág….. Nem tudom, nekem egy kicsit fura….de biztos finom. Kíváncsi lennék hogy minek az ízéhez hasonlít leginkább. Vagy ahány féle virág annyiféle íz? :)

Leave a Reply