B-vitamin 2. rész

Folytassuk hát a B-vitaminok megismerését.
Az első részben beszéltem a B1, B2, B3, B5-ről, most pedig következzék a B6, B7, B9, B12, B13.

B6-vitamin.

babMás néven piridoxin.
Legfőbb feladata az aminosavak átalakítása, ezért a fehérje-bevitellel arányosan kell fogyasztani, 100g fehérje mellé 1,5-2,0 mg vitamint rendelnek.
Szükséges még az aminosavak és fehérjék anyagcseréjéhez, az idegrendszer működéséhez és a bőrfelület épségének megtartásához.
Bőséges forrás a máj, hús, tejtermékek, hüvelyesek és az élesztő, kisebb mértékben a tej és a tojás.
A B6 vitamin bevitele során nem kell felszívódási veszteséggel számolni, mert szinte teljesen felszívódik a bélrendszerből.
B6 vitamin szedését javasolják migrénes fejfájás, terhesség, röntgen-besugárzás és narkózis utáni hányások csillapítására, de pl azoknak is ajánlott, akik buszon-kocsiban utazás során rosszul lesznek, hánynának.
Hiánya pellegrás nyelv- és bőrtüneteket, a perifériás idegek gyulladását, vérszegénységgel és idegrendszeri panaszokkal járó epilepsziás görcsöket okozhat, valamint tünetként jelentkezhet még az ajkak nyálkahártyájának berepedezése, fokozott faggyúmirigy működés, idegesség, álmatlanság, izomgyengeség, hajhullás, végtaggörcs.

B7-vitamin

Más néven biotin, vagy H-vitamin. Kéntartalmú vitamin.
A fehérjék, szénhidrátok és zsírok lebontásában játszik szerepet, amelyekből a sejtek így energiát nyerhetnek. Nélkülözhetetlen a bőr, az idegek és a szőrzet épségét biztosító zsírsavak előállításához.
Forrása a  mogyoró, mandula, sertésmáj, dió, szezámmag, túró, vese, tojássárgája, de a bélflóránk is termeli. A bevitt mennyiség kb. 50%-a képes felszívódni. Csak a szabad formában megtalálható biotint képes a szervezetünk feldolgozni, ezért pl hiába tartalmaz a búza is biotint, mivel azt kötött formában teszi, felszívódásra nem alkalmas.
Felszívódását segíti a magnézium és a mangán.
Hiányakor túlzott kimerültség, álmosság, izomfájdalmak, hajhullás, depresszió, és szürkés bőrszín jelentkezhet.

B9-vitamin

Más néven Folsav vagy M-vitamin.
Vízben oldódó vitamin. Szerepe van a fehérvérsejtek, vörösvértestek, vérlemezkék képzésében, az aminosavak, és nukleinsavak anyagcseréjében, de hozzájárul a gyomor-bélrendszer, és a szájnyálkahártya épségéhez is. Emellett nagyon fontos a várandós nők számára, mivel a terhesség korai szakaszában a fejlődő embrió gerincét, a velőcsövet lezáró folyamat csak folsav jelenlétében megy végbe hibátlanul.
Érdekes, hogy mesterséges készítményekből jobban felszívódik, mint a természetes forrásokból.
Legjobb folsavforrásaink a máj, a leveles zöldségek (különösen a paraj), a gyümölcsök, és az élesztő.
Folsav hiányában a vérsejtek minden típusának száma csökken (ez a pancytopenia nevű betegség), a vérképben abnormálisan nagy vörösvértesteket látunk, nyelvgyulladás lép fel, gyomor-bélrendszeri tünetek jelentkeznek. Fejlődő szervezeteknél fejlődési rendellenességek léphetnek fel.
A szervezet jó folsav ellátottsága elfedheti a B12-vitamin hiánytüneteit. Ez különösen vegetáriánus táplálkozás esetén lehet veszélyes.

B12-vitamin

Más néven kobalaminok. Nevét onnan kapta, hogy 4,5%-ban tartalmaz kobaltot.
Felszívódási vesztesége igen nagy, elérheti akár a 75%-ot is. a növények egyáltalán nem tartalmazzák, szükségletét csak állati eredetű élelmiszerekkel lehet fedezni.
A bélben is képződik B12-vitamin. Felszívódása azonban csak belső faktor jelenlétében lehetséges, a bélben képződött vitaminnak csak kb 10%-a tud felszívódni,  a többi kiürül. Az ember évi szükséglete kb 1 mg.
A B12-vitamin részt vesz a nukleinsavak felépítésében, befolyásolja a szervezet fehérjeszintézisét, elősegíti az aminosavak fehérjékbe való beépülését és fokozza ezek hasznosítását, de az egész szervezetet érintő hatása van.
B12-vitamin hiányában vészes vérszegénység lép fel (a vörösvértestek képzése szinte teljesen leáll), gyomor-bélrendszeri és idegrendszeri panaszok és tünetek jelentkeznek.
Emellett még általános testi leromlás, kimerültség, ideggyulladás, hosszabb betegség utáni lábadozás esetén használják, mivel az egész szervezetre kiterjedő erősítő, roboráló hatása van.

B13-vitamin

Más néven orotsav. Hatásai: megvéd bizonyos májműködési zavaroktól és a korai öregedéstől, elősegíti a szklerózis multiplex kezelését. A felnőttek ajánlott adagja 0,003 mg. Hiánytünet egyelőre nem ismert. Megtalálható a gyökérzöldségekben és a tejsavóban.

Felhasznált források:

Leave a Reply