A-vitamin

tojássárgájaAzt hiszem, mindenki számára ismert dolog, hogy a szervezetnek szüksége van vitaminokra, de azt már legtöbbször nem tudjuk, hogy az egyes vitaminokat miért, mi ellen is fogyasztjuk, vagy hogy pontosan mik is azok.
A vitaminok kis mokelkulájú, különféle kémiai összetételű, biológiailag aktív szerves vegyületek.
Ezek a táplálékkal jutnak be a szervezetünkbe, közvetlenül, vagy elővitaminok (provitaminok) formájában, amelyek a vitaminokhoz kémiailag hasonló szerkezetű anyagok.
Nem csak a hiányuk, de a túladagulásuk is káros lehet az egészségre. (túladagolás elsősorban vitamintabletták mértéktelen fogyasztása esetén léphet fel.)
A legelső zsírban oldódó vitamin, amit elkülönítettek és megneveztek, az az A-vitamin volt (épp azért kapta az A nevet, mert a névadáskor az ABC szerint haladtak sorban).
Az A-vitamin, vagy más néven retinol a normális látáshoz, a szövetek növekedéséhez, az egészséges csont- és fogfejlődéshez szükséges.
A táplálékbevitel során gyakorlatilag teljesen felszívódik.
Provitaminjai közül a béta-karotin a legaktívabb, de ennek is csak hatoda alakul át retinollá, míg az egyéb karotinoknak csak egytizede.
A retinolekvivalens olyan vegyületeket jelent, amelyek hasonló kémiai szerkezetűek, azonos biológiai hatásúak, mint a retinol.
Hiánya először farkasvakságot okoz (szürkületben, gyenge világításnál látászavar lép fel), mivel nélkülözhetetlen a szemideghártya fényérzékeny anyagának a felépítésében. A szemideghártya más néven a retina, ebből származik a retinol elnevezés.
További hiánytünetek a hámszövet- könnymirigy elsorvadása, verejték- és faggyúmirigyek megbetegedése, a bőr kiszáradása, a szőrzet és hajszálak rörékenysége, hullása.
Gyermekeknél növekedési zavart is okozhat.
Hiánya mellett túlzott fogyasztása is káros, súlyos toxikus tüneteket, sárgás bőrszínt, hajhullást, bőrgyulladást okozhat.
Felnőtt embernek a napi ajánlott mennyiség egyes források szerint 900 µg, míg más források szerint 1,5 mg, terhesség és szoptatás ideje alatt a szervezetnek több A-vitaminra van szüksége, 2,0-2,5 mg-ra.
A-vitamint a máj, vese, szív, tojássárgája, tengeri halak, tej és tejtermékek tartalmaznak, A-provitaminokat a répában, spenótban, sárgabarackban, kelkáposztában, sárgadinnyében, sütőtökben, paradicsomban, pirospaprikában találunk.

One thought on “A-vitamin

  1. A zsírban oldódó vitaminokkal (A, E-vitamin) valóban vigyázni kell, mert felhalmozódhat a szervezetben, míg a vízben oldódó vitaminokból egyszerűen kiürítjük a felesleget. Ezért is mondják néha, hogy te drága vizelet.

Leave a Reply