Antioxidánsok

Számos, a szervezet normális működéséhez elengedhetetlen és az egészségünkre pozitívan ható anyag található meg azokban a növényekben, amelyeknek a virágai ehetők.
Ahogy ígértem, nem csak a virágokat szeretném bemutatni, de szeretném kicsit érthetőbbé tenni a “vitamin- és ásványianyag tartalom” kezdetű részt is, ahol sokszor elsőre furcsa és sosem hallott nevek hangzanak el.
A most induló sorozatban ezeket az anyagokat mutatom be.
Az első bemutatásra kerülő vegyülettípus az az antioxidánsok csoportja, ami az élő szervezetekben is megtalálható, nem csak a táplálékunkban.
Elsősorban szerves vegyületekről van szó, de találhatunk közöttük vegyértékváltásra hajlamos fémeket, valamint fémorganikus komplexeket is.
Az antioxidánsokra azért van szüksége a szervezetnek, mert a mitkondriumban az energiafelszabadító folyamat során természetes módon szabad gyökök ( pl. peroxid és szuperoxid) keletkeznek, amelyek a sejtek öregedéséért felelősek, többek között a DNS láncba való “bezavarással”, a “rossz” gének aktiválásával.
Az antioxidánsok feladata, hogy megkösse ezeket a gyököket. Maguk a sejtek is termelnek ilyen vegyületeket, amelyek ha egészségesek vagyunk, általában elegendőek, viszont betegség, stressz hatására a gyökök száma megnőhet, és akkor pótolni kell.

Természetes antioxidánsok a:
  
  • A-vitamin, más néven retinol
  • C- vitamin, más néven aszkorbinsav
  • E-vitamin, más néven tokoferol
  • a bioflavonoidok
  • a többszörösen telítetlen vegyületek, a karotiniodok, mint a béta-karotin és a likopin
  • a telítetlen zsírsavak, különösen az ún. omega-3 zsírsavak. 
Emellett természetes antioxidáns hatásúak lehetnek egyes enzimek is, valamint a növények által a talajból felvett szelén is, ami a magnánnal, a rézzel és a cinkkel egyetemben elengedhetetlenül szükséges a szervezet által termelt antioxidánsokhoz.
Sajnos a mai modern élelmiszeripar és a nem megfelelő étrend megkívánja a mesterséges antioxidánsok használatát is (az élelmiszeriparban főleg az eltarthatóság fokozására).
A különböző antioxidánsok különböző szabadgyökök ellen védenek, és a kutatások azt bizonyítják, hogy a kombinációjuk nagyobb védelmet nyújt, mint az egyes tápanyagok önmagukban, mivel fokozzák egymás hatását.
Azt, hogy az öregedésért a szabad gyökök felelősek, dr. Denham Harman állapította meg, egészen addig azt gondolták, ezek csak a szervezeten kívül léteznek. Felfedezéséért Nobe-díjat kapott.
 
Az egyes antioxidánsként viselkedő vegyületekről külön-külön is írni fogok, egyéb tulajdonságaikkal/hatásaikkal együtt.
 
vitaminsziget.com - Antioxidánsok
Antioxidáns - wikipedia

Leave a Reply