Almavirág

almavirágLatin neve: Malus spp.

Család:
 Rózsafélék (Rosaceae)

Származás
: Ázsiából származik a mai alma őse, a Malus sieversii, amit Kazahsztánban, ahol őshonos, almának hívnak. Közép Ázsiában, Kazahsztánban, Kirgizisztánban, Tadzsikisztánban És Xinjiang kínai tartományban mai napig vadon megtalálható.
Már a róamiak is ismerték és szívesen fogyasztották, napjaink egyik legismertebb és világszerte termesztett és fogyasztott gyümölcse. (2005-ben 55 millió tonnát termeltek világszerte).

Vitamin és ásványianyag tartalom: Az alma gyümölcse kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot, nyomelemeket, valamint A-vitamint, B-komplex vitaminokat (100µg/100 g) , és némi C-vitamint (5 mg/100 g) tartalmaz, energiatartalma kb. 50 kcal vagy 220 kJ/100 g.

Gyógyhatása: Jó hatással van az emésztésre, mert serkenti a táplálék felszívódását, béltisztító hatása van és alacsony vércukor esetén pótolja a szükséges glükózt.
Magas ásványisó tartalmú növény levével (pl spenót v sóska) keverve az almalét kiváló hashajtót kapunk. Almaecet rendszeres fogyasztása csökkentheti az ízületi gyulladásokat.

A virág felhasználása: Gyümölcsös édességek, például szorbetek, fagyik, gyümölcssaláták díszítéseként használhatjuk.

A gyümölcs felhasználása: számtalan módon felhasználhatjuk. Nyersen, salátákba, süteményekbe, almachipsnek, almalének, bornak (ki ne hallot volna már a híres ciderről), pálinkának, almaecetnek, de magában vagy egyéb zöldséggel/gyümölccsel keverve kedvelt bébiétel is.

Figyelmeztetés: A virág már tartalmazhat cianid előanyagokat, amelyek mérgezőek, ezért egyszerre csak kis mennyiséget fogyasszunk.

Érdekességek, mitológia: Az alma több nép mitológiájában jelentős szerepet tölt be, legtöbbször mint misztikus és tiltott gyümölcs.
A Genezis könyvében bár nincs egyértelműen azonosítva, a keresztény tradíciók szerint az alma volt a tiltott gyümölcs, amiből Éva szakított, így az alma a tudás, a halhatatlanság, a kísértés, és a bűnbeesés szimbóluma lett.
Valószínűleg segítette a tiltott gyümölcs almaként azonosítását az is, hogy viszonylag sokáig minden idegen, ismeretlen gyümölcsöt almaként azonosítottak. A régi angol nyelvben az "apple" szó általánosságban jelentett gyümölcsöt.
A görög mitológiában is több helyen megtalálható az alma: Heraklésznak a Heszperidák kertjéből kellett aranyalmát hoznia az egyik próbatétele során, és Erisz, a viszály istennője, akit nem hívtak meg Pelus és Thetis esküvőjére, egy almát gurít Héra, Athéné és Aphrodité elé, azzal a felirattal, hogy: a legszebbnek.
A három istennő Parist kéri fel, hogy döntsön, Aphrodite pedig a világ legszebb nőjét ajánlja fel a férfinak, aki nem más mint Helené, és közvetve ez a döntés vezet a trójai háborúhoz.

Felhasznált irodalom:

Apple – wikipedia
Alma – wikipedia
1 alma – geocities.com/zold_gyum

Kép: janerc

0 thoughts on “Almavirág

  1. Hát ez a +1 pont kicsit odanyom az előző tíznek :D (Van valahol egy receptem palacsintatésztába mártott, kisütött akácról, nagyon guszta, különben pedig gyerekkoromban imádtam az akácvirágot, remélhetőleg nem a lassan mérgező kategóriába tartozik.)

  2. anyuha: tudom h kicsit erős, de azért szükségesnek éreztem megjegyezni :)
    az akác meg tudtommal nem mérgez, de jó hogy mondtad, az akác hiányzik a listáról, pedig tudtommal is ehető :)

Leave a Reply