A virágevés tízparancsolata

1. Csak azokat a virágokat edd meg, amiről biztosan tudod, hogy ehetőek, és biztos vagy abban, hogy az előtted heverő szirmok valóban abba a fajba tartoznak.

2. Elsőre mindig csak kis mennyiséget egyél, mert allergizálhatnak, és a kiütés meg ekcéma nem jó móka.

3. Csak ismert eredetű virágot fogyassz, ne vásárolj étkezési célokra kertészetben vagy virágboltban, mert azok általában vegyszerrel kezeltek.

4. A legjobb, ha te magad termeszted, amennyiben van rá lehetőséged.

viragot evo macska5. Ha nincs, és kinn a természetben megtalálható, ne légy rest gyűjteni, de csak forgalmas utaktól távol eső, nyugalmas helyeken, egészséges példányokat, és ne mértéktelenül. Az erdő, rét szívesen ad magából, de gondolj arra, hogy jövőre is szívesen gyűjtenél még, és hogy ezzel nem vagy egyedül.

6. Legalkalmasabb időpont a virágok begyűjtésére (legyen az a kertedből vagy a természetből) a reggeli időpont, amikor a harmat már épp felszáradt, de a virágok még duzzadnak a víztől.

7. A legtöbb esetben, ha lehetséges, vagy a felhasználási javaslat nem mond mást, a porzót és a bibét távolítsd el. (apró virágok esetében nincs szükség mikroműtétekre)

8. A rövid szárúakat nedves papíron/rongyon, a hosszabb szárúakat vázába téve tárold, ha nem használod fel azonnal, a legtöbb virág hermetikusan záródó dobozba téve (a nedves papírral) a hűtőben pár napig eltartható, de ne feledd, frissen a legzamatosabbak.

9. A meghervadt virágszirmokat rövid ideig jeges vízben úsztatva felfrissítheted.

10. Csak akkor egyél virágot, ha azt élvezettel tudod enni, mert a szirmok nem azért kerülnek az ételbe, hogy jóllakj tőlük, hanem azért, hogy megszépítsék azt, és mit ér a szépség, ha nem élvezed!

+1. Legyen könnyen elérhető helyen orvos, ügyelet vagy mentő telefonszáma/címe (ne csak amikor virágot eszel, hanem igazából mindig), arra az esetre, ha hiba csúszna az 1-es, 2-es vagy 3-as pontba.


A kép eredetije Dr. Hemmertnél.

0 thoughts on “A virágevés tízparancsolata

Leave a Reply